Скоро ще станат десет години, откакто пляскаме руснаците и периодично им напомняме кои

...
Скоро ще станат десет години, откакто пляскаме руснаците и периодично им напомняме кои
Коментари Харесай

Пак ще пляскаме руснаците

Скоро ще станат 10 години, откогато пляскаме руснаците и периодично им подсещаме кои сме. През 2012 година Симеон Дянков - тогавашният вицепремиер и финансов министър в първото държавно управление на Бойко Борисов - произнесе, която остави следа в българската външна политика.  " Дайте да забележим дали ще се уплашат. Ние сме посочили, че не се плашим от руснаците, нито от избрани компании, нито от енергийни колоси. Ако би трябвало, отново ще ги пляскаме ".

Заканата бе във връзка арбитражното дело в Женева на " Атомстройекспорт " против НЕК заради спрения градеж на АЕЦ " Белене ". Руснаците не се вразумиха и когато през 2016 година завоюваха делото, България ги напляска с 620 млн. евро, с цел да ѝ метнат в хранилища поръчаните нуклеарни реактори, които още не ѝ трябват. За да запомнят по-добре с кого си имат работа, Борисов напляска през 2019-2020 година с 3 милиарда лева другия съветски енергиен колос " Газпром ", като му построи по диагонала на България директен газопровод от Турция за Южна Европа.

Оттогава руснаците единствено се ослушват дали няма още веднъж да ги пляскаме за нещо. Като че ли в последно време се появява нов комфортен миг. България видя, че те правят маневри по границите на Украйна, която ни е другарка и също по този начин е другарка на доста наши другари в НАТО. Затова няколко дни политиците у нас се съвещаваха какъв нов урок да им дадем.

Тон даде,

несъмнено, най-опитният сред тях. Той изиска изключително съвещание на Народното събрание по две аргументи: първо, тъй като " когато НАТО е в цялостна бойна подготвеност, в какво положение е българската войска - дали и тя е в цялостна бойна подготвеност. Искано ли е, давано ли е позволение за съюзническа бойна техника на българска територия и по кое време? " ; второ, " можем ли да осъмнем в положение на война, да не знаем какво се случва, дали сме въвлечени или не - кой върви на отмора, когато над него летят Ф35 и се разхождат бойни фрегати вместо платноходки? ". Най-възмутително съгласно него като знаменосец на опозицията бе, че ръководещите се показват по въпроса с  " крещящо безмълвие ".

Многопластовата мисъл на Борисов би трябвало да се проучва, както се бели кромид лук. Чрез събаряне на люспа след люспа може да се стигне до сърцевината ѝ. НАТО и българската армия в цялостна бойна подготвеност ли са? Не, не са. Не се е чувало някой да е правил готовност в НАТО, а затова и в България за война с който и да било. Давано ли е позволение за съюзническа бойна техника на българска територия и по кое време? Да, през 2016 година за т.нар. " еър полисинг " от държавното управление на ГЕРБ. По тази причина неведнъж българското небе е било охранявано от натовски самолети от разнообразни страни. Сега е пристигнал ред на Испания и Нидерландия. Но откакто бойни самолети кръжат над България (а в Черно море плават военни кораби), значи от дълго време вредят на българския туризъм. Дотук Борисов се държи като изпуснал се в трамвай жител, който шумно се възмущава, че някой е развалил въздуха.

Съветът по сигурността, държавното управление и Народното събрание в действителност се събраха да обсъдят спешната конюнктура, само че от пушилката, която се подвигна не пролича някакъв завой в българската политика. Разпалените пререкания прозвучаха като 

по-силно дрънчене на оръжие, в сравнение с в Украйна

Самите украинци резервираха самообладание и, че не чакат скорошно съветско навлизане. За какво беше тази блъсканица?

Борисов укори външната министърка Теодора Генчовска, че не е била на 24 януари в Брюксел на срещата на Съвета на Европейски Съюз, а пратила заместничката си Ирена Димитрова. Последва извод, че е подценила обстановката. Вярно е, че неотдавна е на поста и има още да учи, само че тя бе останала в София за среща със своя македонски сътрудник Буяр Османи и за присъединяване в общото съвещание с македонското държавно управление, което също бе от голяма важност за страната. 

Що се отнася до Съвета на Европейски Съюз, направиха министрите: Украйна не е застрашена от неизбежна съветска военна намеса, само че в случай че се случи, ще има големи последствия и висока цена за агресора. Те подчертаваха на дипломатическите старания за понижаване на напрежението и направиха отпратка към ОССЕ като подобаващ конгрес за изложение на безпокойствата за сигурността от засегнатите страни. Без да не помнят НАТО и военния отпор като последна мярка, изкараха на челен план най-силното оръжие на ЕС - икономическата помощ. Потвърдена бе от 1,2 милиарда евро, плюс добавена спешна помощ от 120 млн. евро. Според европейските дипломати Киев е застрашен не толкоз от боен прелом, въодушевен от Русия, колкото от гражданско неодобрение заради високите цени на силата и инфлацията, което може да докара до същия резултат и да докара проруско държавно управление. Затова по-правилно е да се посегне не към оръжието, а към портмонето. В Евросъюза от дълго време се приказва за европейска войска, само че престижът му се основава повече на

меката мощ на парите

Неслучайно той е най-големият донор на помощи в света.

След огромната шумотевица министър председателят Кирил Петков стигна до подобен извод в Народното събрание: рисковете за България от рецесията в Украйна са повече в стопанската система, в сравнение с във военната сфера. Затова страната се обръща за поддръжка към Европейски Съюз, а не към НАТО: „ Имаме явен проект и сме в връзка с Европейската комисия какви ограничения бихме създали, в случай че се случи спирането на доставките “ (на естествен газ), сподели той.

А министърът на защитата Стефан Янев увери, че " нито един български боец няма да вземе присъединяване в спор в Украйна ". Теренът за милитаризъм се сви и пушилката се разнесе.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР